HAVREELDNING.
Att tänka på när man investerar i havreeldning.
1 Att
kunna elda många olika varor.
Havre, Korn, Vete, Majs, Frökakor från Lin o Raps,
Såg-/hyvelspån, Flis, och Träpellets. Även blandningar av olika
bränslen
2 Varor direkt i stokern utan att behöva rensa varorna först.
Brännaren ska tåla spikar, löv, strån, småstenar, bultar, skruvar
mm.
3 Brännare som tål hög värme utan att skadas. Måste tåla över
1200 grC utan att brännaren skadas. Keramik tål 1800 grC.
4 Att
kunna få direktvärme från brännaren utan att alltid
behöva få förluster genom skorstenen. Värmen som därvid
alstras används i pannrummet eller till att värma upp källaren
för att få bort fukt.
Extra element i pannrummet kan då slopas.
Då tar man vara på all värme som havren ger.
5 Att
kunna frakta spannmålen upp till 50 m i rör utan att
spannmålen tar skada. Även under jord kan transporteras.
Säker automatisk fyllning. Spjäll som öppnar och stänger utan
material som hindrar stängning av spjället .
Vid en
undersökning av träpellets eldning som Äfab
gjort hade
15 st användare av
18 st tillfrågade problem med den automatiska påfyllnaden.
Träpelllets vill gärna smula sig i hanteringen.
6
Att välja enkelhet
i konstruktion , utan fotoceller, utan värmeplattor,
utan cellmatning, utan plåt som bränns upp i brännaren.
7 Att välja Svensk tillverkad. Med dess trygghet med service mm.
8
Priset på havre kommer att för överskådlig framtid vara lågt i förhållande
till andra varor. Det är även mat till djur och människor.
Så fort priset stiger lite så plötsligt odlas det mer. Mycket åker ligger idag
öde
på grund av att det är för lågt pris på havren. Det går snabbt att få igång mer
odling.
För att bygga träpelletsfabriker tar det flera år och kostar många miljoner.
Hälsning Bengt Jonsson Skeppsta Maskin AB